perjantai 2. maaliskuuta 2012

BUDJETTIKURI

Pitääkö virkamiesten noudattaa budjettikuria vai ei ?  Hallintokunnilla on muuttuvien kulujen osalta eri asteisia ongelmia.  Sosiaalivirastossa vaikkapa huostaanotettavien lasten määrän arviointi budjetoinnissa osuu oikeaan tai sitten ei. Lumen tulon aiheuttamat kustannukset tulevana budjettivuonna on myös haasteellista arvuuttelua.

Virkamiesten ja luottamushenkilöiden kannalta enpä ole koskaan kuullut kenenkään joutuvan vastaamaan budjetin huimastakin ylittämisestä.  Selityksiä aina löytyy ja joskus ne ovat jopa todellisia.  Tulisiko Helsingin olla yhtä tiukka kun Tukholman kokoomusjohtoinen kaupunginhallitus on, mikä erotti lautakunnan kokoomuslaisen puheenjohtajan ja palopäällikön reilun prosentin budjetin ylittämisestä ?

Nykyinen järjestelmä antaa keppiä, joskin merkityksetöntä lähinnä suullista, talousarvion ylittämisestä mutta eipä tarjoa porkkanaa sen alittamisesta.  Suurin ongelma on kaksijakoinen; virkamiesten mukaan on aivan mahdoton säästää mistään toiminnan kärsimättä ja liian usein luottamushenkilöt uskovat virkamiehiä ymmärtämättä ja ottamatta selvää.

Useimpien hallintokuntien pitäisi tehdä kuten Englannissa 2002 palomieslakon jälkeen; istua tyhjän pöydän ääreen miettimään miten hallintokunnan tehtävä täytetään parhaalla tavalla kustannustehokkaasti unohtaen kokonaan miten nyt tehdään.  Ei helppo nakki mutta mahdollinen.  Liian usein on vallalla ajatus "näin me aina ollaan tehty". 

Budjettikurin viisveisauksesta tuli pelastuslautakunnassa 24.1.2012 kun tekninen päällikkö esitti kahden ambulanssin tilaamista vaikka mm ambulanssien uusiminen talousarviovalmistelussa siirrettiin ensi vuodelle.  Talousarvio vahvistetaan joka vuosi kaupunginvaltuustossa eli kaupungin ylimmässä vaaleilla valitussa elimessä.
Sekä apulaiskaupunginjohtaja Sauri, kenen rooteliin laitos kuuluu, että mm kaupunginhallituksen puheenjohtaja ovat jo vuosia painottaneet talouskuria ja näin sitä pelastuslaitoksella noudatetaan.

Vuosien varrella on säännöllisesti lautakunnalle tullut talousarvion ylitysesityksiä.  Liian monet, enemmistö useimmiten, lautakuntalaisista toteaa että ei tällä ole mitään merkitystä kaupungin budjetissa.

Hyvä edesmennyt ystäväni Mao Tse Tung totesi jo 1956 että pienistä puroista tulee iso joki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti