keskiviikko 21. maaliskuuta 2012

Komentajan kelpoisuus

Pitääkö hakijalla olla alan koulutus vai ei, siinäpä kysymys.  Kokoomus ajaa alan koulutuksen poistamista johtosäännöstä perusteena se, että muidenkin virastojen johtosäännöistä on poistettu vaatimus alan koulutuksesta ja komentajan tehtävät ovat nykyisin lähinnä hallinnollisia eikä siksi alan koulutus siksi ole välttämätöntä.  Esim terveysvirastoa ei johda leguri vaan dumari. 
Viimeiset 11 vuotta laitoksen toimintaa lautakunnassa seuranneena voin todeta, että päällystötutkinto ja ylempi korkeakoulututkinto eivät vielä takaa hyvää johtajuutta. 
Lautakunta äänesti yksimielisesti nykyisten kelpoisuusehtojen säilyttämisen puolesta.  Minua hirvitti ja hirvittää ajatus, että paikalle valitaan sopiva vaan ei pätevä. Sopivia nimiä on pulpahtanut esille kuten eduskunnasta pudonnut ylikonstaapeli Hakola hän kun on hakenut ainakin apulaispoliisipäälliköksi ja tullin ylijohtajaksi saamatta paikkoja. Muitakin sopivia poliittisia nimiä on huhuissa mainittu vaikka ei huhuihin voi aina luottaa.
Minua on kymmeniä vuosia ihmetyttänyt politikkojen hinku paikkoihin missä Peterin periaate toteutuisi vaikka toisaalta useilla se on jo toteutunut kauan sitten.  Sama asia koskee myös lautakuntien puheenjohtajia.

Mielenkiintoinen sivujuonne on se, että Tukholmassa tilanne on aivan sama.  Siellä parin miljoonan euron talousarvion ylityksen takia (kahdessa vuodessa) erotetun palopäällikön hakuspeksit ovat vielä auki. 

Asia on nyt korkeammassa kädessä ja odotan suurella mielenkiinnolla mitä kaupunginhallitus päättää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti