maanantai 14. toukokuuta 2012

Sprinkler

Olen pidemmän aikaa selvitellyt kiinnostuneen sprinklerin saattamista pakolliseksi uusilla asuinalueille kuten Kruunuvuorenrannassa.
Maailmalla edelläkävijä on Vancouver missä sprinkler on ollut jo aikapäivää pakollinen lähes kaikessa rakentamisessa.  Euroopassa Oslo on edelläkävijä sillä siellä uudisalueet pitää sprinklata.  Helsingissä riskienhallinta ei ole kertaakan pitkän lautakuntaurani aikana ottanut esille uudien alueiden sprinklausta. Osaston päällikön mukaan heillä kyllä on hyvin läheinen yhteistyö Oslon pelastuslaitoksen kanssa mutta tarvitaan kuulema tutkimustietoa sprinklerin eduista.  Tietoa on saatavilla jos vaan osaa kysyä oikeasta osoitteesta.  Helsingissäkin on kokemusperäistä tietoa vaikka se ei toki riitä täyttämään kriittisen tutkimuksen vaatimuksia sillä Helsingin korkeimmassa rakennuksessa Cirruksessa on Marioffin järjestelmä ja siellä tapahtuneet tulipalot ovat sammuneet alkuunsa.  Voi kysyä miksi sairaaloissa ja vanhainkodeissa sprinkler pitää olla jos tutkimustuloksia sen hyödyllisyydestä ei ole. Ei tarvitse olla suuri älykkö ymmärtääkseen aluellisen sprinkleröinnin hyöty turvallisuuden lisääjänä.
Mitä se merkitsisi pelastustoimelle ?  Tästä asiasta ei tarvitse hakea tietoa maan rajojen ulkopuolelta vaan naapurustossa on laskettu kokonaisen alueen sprinkleröinnin tekevät tarpeettomaksi alueelle suunnitellun pelastusaseman mistä säästö on jo käyttökuluissa usean miljoonan puhumattakaan rakennuskuluista yms.  Ensihoito on tietysti asia erikseen ja sen ratkaisee sairaanhoitopiiri.
Tämä on kaavoitusasia eikä siinä varmasti tapahdu mitään kun riskienhallinta ei pane tikkua ristiin asian eteenpäin saattamiseksi.  Ottaessani asian esille viime kokouksessa lautakunnan puheenjohtaja ja useampi jäsen piti asiaa tärkeänä mistä pöytäkirjassa merkintä muissa asioissa. 
Mitä enemmän olen käynyt maailmalla pelastuslaitoksissa niin, ikävä kyllä, minulta on karissut tyystin usko laitoksen edelläkävijyyteen, mitä kyllä kirjoitetaan toiminta-ajatuksessa yms.  Alkuvuosina olin asiassa uskovainen mutta en enää. Tieto lisää tuskaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti